ניתוח פלסטי מאמרים

כוויות שמש

“בכל שנה הסיפור חוזר על עצמו”, מספר ד”ר רון עזריה, רופא במחלקה לכירורגיה פלסטית ויחידת הכוויות בבית-החולים בילינסון. “אנשים ממשיכים להישרף מהשמש כאילו לא שמעו על הסכנות שבדבר. רבים מגיעים אחר כך לבית-החולים, כי הזניחו את הכוויות או שעשו לעצמם נזקים קשים בכל מיני טיפולים ביתיים מוזרים. למרוח לבן או יוגורט על כוויות קלות זה בסדר, אבל אנשים עושים לעצמם בבית טיפולים משונים, כמו למרוח משחת שיניים או לפזר מלח. זה סוג של בורות מזיקה”.

“כוויית שמש דינה ככווייה מכל מקור אחר, כגון מים רותחים או שמן. דרגת חומרת הכווייה נקבעת על-ידי הממצאים העוריים, כשאנשים בעלי גוון עור בהיר יישרפו גם בזמן חשיפה קצר לשמש, ולכן עליהם להקפיד יותר מבעלי העור הכהה. כשמדובר בכווייה שמתבטאת רק באודם באזור קטן, ניתן לטפל לבד בבית. במקרה שמדובר באזור נרחב, או כשמופיעות שלפוחיות, יש לפנות לרופא”.

“במסגרת הטיפול הביתי: מומלץ על מקלחת במים פושרים, לא קרים. על אזור הכווייה יש להניח מטליות נקיות ורטובות. ניתן לקחת משככי כאבים, הנמצאים בבית בשימוש רגיל לכאבי ראש וכד’. אפשר להשתמש בתכשירים כמו ג’ל אלוורה, קרם לחות על בסיס מים, או תכשירים לטיפול בכוויות הנמכרים ללא מרשם רופא. יש לבדוק אם התכשירים ניתנים למריחה גם על עור הפנים. במקרה של ספק, עדיף להתייעץ עם גורם מוסמך”.

“אין להשתמש בימים הראשונים של הכווייה בחומרים על בסיס שומני, מאחר והם עלולים לסתום את נקבוביות העור ולגרום לעלייה בשכיחות זיהומים עוריים. רק לאחר מספר ימים, כשהמקום מתחיל להירפא אפשר וגם רצוי לשמן אותו, אפילו בשמן זית. בכך נמנע את התייבשות השכבה החיצונית של העור, נפחית את קילופו ונגביר את תהליך ההחלמה. יש לשמור את אזור הכווייה נקי, ושטיפה במים וסבון רגיל פעמיים ביום חשובה למניעת זיהומים. הופעת אודם סביב הכווייה, נפיחות ורגישות מקומית, עלייה בחום הגוף והופעת הפרשות מאזור הכוויה, מחייבות בדיקת רופא”.

ד”ר מוניקה אלמן, רופאת עור שמתמחה באסתטיקה, מזהירה: “כשמופיעה שלפוחית, לא לנסות לפוצץ אותה. במקרים של כוויות בשטחים נרחבים חשוב להיוועץ ברופא עור או פלסטיקאי לטיפול תומך, כדי שלא תיווצר צלקת. את האזור שנכווה אין לחשוף לשמש במשך תקופה, כדי למנוע הופעה של פיגמנטציה (כתמים). עד לריפוי המוחלט אין להסיר שיער מהאזור שנכווה”.
זיוה סאמט שמטוב מבית המרקחת ההומאופתי “הומגליל”: “בבתי מרקחת הומאופתיים או אצל מטפלים מקצועיים, ניתן להשיג קרמים או ג’ל למריחה, המורכבים מטינקטורות ומיצויים של צמחים וחומרים טבעיים כמו פרופוליס, היפריקום, קלנדולה, לבנדר, שמרגיעים, מחטאים ועוזרים לאיחוי הרקמות”.

חן פרופסורסקי, נטורופת ומטפל ברפואה סינית: “כדי לעזור לגוף להתמודד טוב יותר עם החשיפה לשמש צריך לדאוג לשפע של נוגדי חמצון בתפריט: פירות וירקות ותוספי מזון כמו ויטמינים C , ביתא קרוטן ו-E שיעזרו לנטרל את ההשפעה המחמצנת של קרינת השמש. גם הקרם לשימוש חיצוני כהגנה בפני השמש עדיף שיהיה מועשר בוויטמינים נוגדי חמצון ונקי מכימיקלים. ניתן להשיג אצל מטפלים מקצועיים, שמרכיבים קרמים כאלה בעצמם”

חזרה לרשימה